ΑρχικήΠολιτισμόςΘεατρικές ΠαραστάσειςΣυντεχνία του γέλιου - Το Θέατρο έρχεται στην τάξη
spot_img

Σχετικά άρθρα

Συντεχνία του γέλιου – Το Θέατρο έρχεται στην τάξη

Σκεπτικό & Νοοτροπία

“Συντεχνία” δανειζόμενοι τον όρο από τους τεχνίτες που ανέδειξαν τη συνεργατική ιδέα, όπως άλλωτε οι βυρσοδέψες, οι ωρολογοποιοί, οι χαλκωματάδες.

Όμως το αγαθό που παράγουμε και προάγουμε εμείς είναι το γέλιο.

Γέλιο αμιγώς οργανικό, μη ελεγχόμενο γέλιο που ευφραίνει καρδίαν και απελευθερώνει την αναίτια χαρά της ύπαρξης.

Επιπλέον, γέλιο του Τσάρλι Τσάπλιν, ανατρεπτικό και σκωπτικό, το μυστικό όπλο των παιδιών όταν βγάζουν τη γλώσσα στους μεγάλους και των αδύνατων όταν περιπαίζουν τους ισχυρούς.

Το γέλιο, τέλος, της συγκίνησης όταν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στον απέναντι, εκείνο που ενώνει τους ανθρώπους καθώς τους σταματάει από το να σκέφτονται μονάχα με το νου.

Όραμα, Στόχοι

O σκοπός της θεατρικής ομάδας συνίσταται κυρίως στην προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας, στην ενίσχυση της κοινωνικοπολιτικής συνείδησης των πολιτών, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης ως και της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της ανάπτυξης και διάδοσης των παραστατικών τεχνών και της ανάδειξης τους σε πολιτιστικό, παιδαγωγικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό παράγοντα της κοινωνικής ζωής.

Η «Συντεχνία του Γέλιου» προτείνει και φιλοδοξεί να εδραιώσει ένα καινούργιο χειραφετημένο κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα. Ένα θέατρο που αντλεί από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δραματικό δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και πέραν του χρόνου της παράστασης.

Η ομάδα έχει την πεποίθηση ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν πάντα τη λογική, τη φαντασία και την αλληλεγγύη απέναντι στον στερεότυπο κόσμο των ενηλίκων. “Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι αν είμαστε ενωμένοι και λειτουργούμε με κοινό νου, αγάπη και αυθάδεια.” Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα του θεάτρου μας και ισχύει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πρέπει να εμψυχώνει και να ψυχαγωγεί.

Παραστάσεις

 «On demand»

Οι οn demand παραστάσεις «Μια γιορτή στου Νουριάν», «Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν» και «Ο Μορμόλης» είναι κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις που μπορούν να προβληθούν ψηφιακά μέσα στη σχολική τάξη, χρησιμοποιώντας απλά έναν προτζέκτορα, ηχεία και σύνδεση στο ίντερνετ. Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της Ελληνικής Επικράτειας (εκτός Αττικής), καθώς και σε σχολεία της Ομογένειας. Οι μαθητές βιώνουν τη θεατρική εμπειρία με τρόπο γεωγραφικά προσβάσιμο, ιδίως οι μαθητές που κατοικούν σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις. Οι on demand παραστάσεις είναι προσβάσιμες για παιδιά με προβλήματα ακοής, φέροντας ενδογλωσσικούς υπότιτλους (CAP) σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών.

«Είμαστε Πάτσι»

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΕΙ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΑ ΦΥΛΑ

του Volker Ludwig

σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι

H ξέφρενη κωμωδία, που κέρδισε την προήγουμενη σεζόν το θεατρόφιλο κοινό με αλλεπάλληλα sold out, παραμένει επίκαιρη καθώς πραγματεύεται το κοινωνικό θέμα της ισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων. Με εργαλεία τη γόνιμη κριτική, τη λυτρωτική σάτιρα, το δημιουργικό προβληματισμό και με πολύ πολύ γέλιο, τα παιδιά καταρίπτουν την κυρίαρχη λογική που διαχωρίζει και αποδίδει συγκεκριμένους ρόλους στο θηλυκό και στο αρσενικό.

Από 5 Νοεμβρίου & κάθε Κυριακή στις 14:30 στο Σύγχρονο Θέατρο.

Πληροφορίες: 2106644250, 6943236032, http://www.syntexniageliou.gr/

———————————————————————————————–

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης»

του Volker Ludwig

σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι

με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά

Μια ιστορία-χαιρετισμός στην παντοδυναμία της παρέας…

Με σύνθημα «’Ενας ίσον κανένας», τέσσερα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο ασφυκτικό και αφιλόξενο αστικό περιβάλλον και διεκδικούν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι  και τη δημιουργική φαντασία το δικό τους χώρο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τοπίο  γεμάτο τσιμέντο σ’ ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο.

Από 14 Οκτωβρίου & κάθε Κυριακή στο Σύγχρονο Θέατρο.

Πληροφορίες: 2106644250, 6943236032, http://www.syntexniageliou.gr/

«Ο Μορμόλης»

του Rainer Hachfeld

σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη & Βασίλη Κουκαλάνι

με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού

«Ο Μορμόλης» του Rainer Hachfeld δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Η σκηνοθεσία είναι των Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι και ακούγονται τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Διανομή: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Φώτης Λαζάρου, Δήμος Μαμαλούδης.

Από 24 Δεκεμβρίου & για λίγες παραστάσεις την περίοδο των εορτών στο Σύγχρονο Θέατρο.

Πληροφορίες: 2106644250, 6943236032, http://www.syntexniageliou.gr/

————————————————————————————————

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα