Ως το μοναδικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών στην Ελλάδα, η ΑΦΗΣ από την ίδρυσή της το έτος 2004 μέχρι σήμερα, λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση των επικίνδυνων αποβλήτων των φορητών μπαταριών προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΑΦΗΣ έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης με μεγάλη αναγνωρισιμότητα από το σύνολο του πληθυσμού, μέσω της δημιουργίας πυκνού δικτύου συλλογής που εξυπηρετεί το κοινό και παράλληλα ενθαρρύνει την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών.
Η διαχείριση των αποβλήτων φορητών μπαταριών αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον πλανήτη.
Σε περίπτωση που οι μπαταρίες απορριφθούν με τα υπόλοιπα απορρίμματα και καταλήξουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), προκαλείται η διάβρωσή τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται ελεύθερα στο περιβάλλον τα βαρέα μέταλλα τα οποία περιέχουν.
Στη συνέχεια, τα βαρέα μέταλλα περνούν στην χλωρίδα και την πανίδα, και μέσω της τροφικής αλυσίδας αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να οδηγηθούν στον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω του αναπνευστικού συστήματος, λόγω των πυρκαγιών που προκαλούνται στους ΧΥΤΑ.
Με την είσοδο των βαρέων μετάλλων στους οργανισμούς, επέρχεται το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης, της αύξησης δηλαδή μη μεταβολιζόμενων χημικών ουσιών στους ιστούς των οργανισμών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρνητικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, το κάδμιο εάν βρεθεί σε τοξικές συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πιθανό να προκαλέσει νεφρικές και ηπατικές βλάβες, καρκινογένεση και υπογονιμότητα στους άνδρες. Επιπροσθέτως, το νικέλιο είναι απαραίτητο για ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός πρωτεϊνών. Ωστόσο σε αυξημένες συγκεντρώσεις άνω των επιτρεπόμενων ορίων, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, χρόνια βρογχίτιδα, μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ευθύνεται και για καρκίνο του πνεύμονα.
Για όλους τους παραπάνω κι ακόμα περισσότερους λόγους, η ανακύκλωση μπαταριών πρέπει να αποτελεί συνήθεια και τμήμα της καθημερινότητάς μας, δηλαδή να ενταχθεί στην κουλτούρα μας.
Στην ΑΦΗΣ υποστηρίζουμε ότι η κουλτούρα της ανακύκλωσης μιας κοινωνίας δομείται προπάντων στα σχολεία. Σαν αποτέλεσμα, η ΑΦΗΣ μέσα από την συνεργασία της με την μη κερδοσκοπική οργάνωση NoWaste21 προωθεί την υλοποίηση του προγράμματος «Κυκλική Οικονομία και μέλλον χωρίς απόβλητα».
Το πρόγραμμα είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει την εκπαίδευση και την εφαρμογή «Διαλογής στην Πηγή», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, κυρίως των μαθητών Α΄ Βάθμιας εκπαίδευσης.
Το εκπαιδευτικό υλικό του φορέα διαθέτει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι εκπαιδευτικές του δράσεις, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) – του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της ΑΦΗΣ είναι μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα να ενημερωθούν για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών και να ενεργοποιηθούν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς αυτών, αφού τα παιδιά θεωρούνται μοχλός πίεσης των γονέων.
Η ενημέρωση στα σχολεία πραγματοποιείται με διαδικτυακές παρουσιάσεις, όπου παρουσιάζονται στους μαθητές τα οφέλη της ανακύκλωσης μπαταριών, οι συνέπειες της μη ανακύκλωσης αυτών, καθώς και ολόκληρη η διαδικασία διαχείρισής τους.
Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην ολιστική διαχείριση μπαταριών, όχι μόνο ενθαρρύνεται και καλλιεργείται μέρα τη μέρα, δημιουργώντας μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένη, αλλά πλέον επιβραβεύεται.
Η επιβράβευση των σχολείων περιλαμβάνει χρήσιμες δωρεές από την ΑΦΗΣ, όπως ειδικό προστατευτικό τάπητα από ανακυκλωμένα ελαστικά για τους χώρους του σχολείου, είδη για τον εμπλουτισμό χώρων εκδηλώσεων κ.ά., αλλά και προσωπικά δώρα ενθάρρυνσης ανακύκλωσης για τους μαθητές.
Τα αποτελέσματα από την δραστική συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων όλο αυτό το διάστημα, υπερβαίνουν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα, στην σχολική επιβράβευση των τελευταίων δύο ετών, έχουν συμμετάσχει εθελοντικά περισσότερα από 2.000 Δημοτικά Σχολεία (δημόσια & ιδιωτικά), τα οποία έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μέχρι σήμερα περισσότερους από 155 τόνους χρησιμοποιημένων φορητών μπαταριών προς ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και την συνεχώς αυξανόμενη & δραστήρια συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων, για άλλη μία χρονιά θα συνεχίσουμε τη διάδοση του σημαντικού μηνύματος της ανακύκλωσης στις σχολικές αίθουσες και προσβλέπουμε σε ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα, για το καλύτερο δυνατό μέλλον που ανήκει στα παιδιά.