ΑρχικήΑσφάλεια - Κυκλοφοριακή ΑγωγήΤαξιδεύουμε με ασφάλεια στην Ολυμπία Οδό!
spot_img

Σχετικά άρθρα

Ταξιδεύουμε με ασφάλεια στην Ολυμπία Οδό!

Η Ολυμπία Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη Βόρεια Πελοπόννησο και ενώνει την πρωτεύουσα της Ελλάδας με το λιμάνι της Πάτρας και σύντομα θα φτάνει έως τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία. Η κατασκευή της άλλαξε ριζικά τις μετακινήσεις στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας σε έναν δρόμο που είχε χαρακτηριστεί από τους πιο επικίνδυνους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είχαμε μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 93% από την έναρξη της κατασκευής το 2008, μέχρι και σήμερα.

Τι σημαίνει αυτοκινητόδρομος και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Πάτρα διαθέτει τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα στη μέση, 29 ανισόπεδους κόμβους που επιτρέπουν ασφαλή σύνδεση με τα τοπικά οδικά δίκτυα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα λειτουργίας και οδικής ασφάλειας.

Οδηγώντας στην Ολυμπία Οδό θα συναντήσετε 29 σήραγγες εντός των οποίων θα παρατηρήσετε εξόδους διαφυγής. Οι έξοδοι αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (!) και θα τις βρείτε ακολουθώντας την ειδική πράσινη σήμανση. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τέτοια έξοδο, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Αφήνουμε το όχημά μας και κατευθυνόμαστε προς την έξοδο διαφυγής
  • Ακολουθούμε τη σήμανση μέχρι την τελική έξοδο! Δεν παραμένουμε εντός της εξόδου και δεν επιστρέφουμε στη σήραγγα για κανένα λόγο.
  • Η έξοδος διαφυγής μπορεί να οδηγεί είτε στη σήραγγα του άλλου ρεύματος, είτε απ’ ευθείας στο περιβάλλον. Σε περίπτωση εισόδου στον άλλο κλάδο της σήραγγας, κινούμαστε στο πεζοδρόμιο και προσέχουμε για τυχόν κινούμενα οχήματα.

Η Ολυμπία Οδός όμως, πέρα από μία σύγχρονη, ασφαλής υποδομή, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επικοινωνεί με τους οδηγούς και τους συμβουλεύει στο ταξίδι.

Το πιο σύνηθες μέσο επικοινωνίας ενός δρόμου είναι τα VMS, τα μηνύματα στους ηλεκτρονικούς πίνακες που ενημερώνουν για την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο. Οι άνθρωποι των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας παρακολουθούν 24/7 την κίνηση στο δρόμο και ενημερώνουν με μηνύματα για οποιοδήποτε συμβάν.

Πώς αλλιώς επικοινωνεί ένας δρόμος με τους οδηγούς;

Ραδιοφωνικές Συχνότητες

Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι στις εισόδους των τούνελ αναγράφονται κάποιες ραδιοφωνικές συχνότητες. Αν ο οδηγός έχει συντονίσει το ραδιόφωνό του  οχήματος σε μία από αυτές, τότε σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος εντός της σήραγγας το Κέντρο παρεμβάλλεται στη συχνότητα και εκπέμπει έκτακτα μηνύματα προς τους οδηγούς.

Τηλέφωνα SOS/ 1025

Κάθε περίπου 1,5 χιλιόμετρο στο δρόμο, κάθε 150 μέτρα στις σήραγγες καθώς και σε όλα τα parkings του αυτοκινητόδρομου υπάρχουν τηλέφωνα SOS. Πατώντας το κουμπί έκτακτης ανάγκης, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας ενημερώνεται για την ακριβή θέση σας στην Ολυμπία Οδό και άνθρωποι του αυτοκινητόδρομου σπεύδουν σε βοήθεια. Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο και από το κινητό σας τηλέφωνο καλώντας το 1025.

Η οδική ασφάλεια έχει τρία συστατικά: Δρόμος-Όχημα-Οδηγός. Η Ολυμπία Οδός, έχοντας κατασκευάσει τον πλέον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της χώρας, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και για τα δύο άλλα χαρακτηριστικά.

Για το Όχημα

Η Ολυμπία Οδός και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν κάθε Ιούλιο Pit Stop Οδικής Ασφάλειας στο ΣΕΑ Μεγάρων, όπου προσφέρεται στους οδηγούς Δωρεάν Τεχνικός Έλεγχος του οχήματός τους, αλλά και η ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και να συμμετάσχουν σε διάφορες βιωματικές δραστηριότητες.

Για τον Οδηγό

H εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας από μικρή ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας. Για αυτό το λόγο, η Ολυμπία Οδός, μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, «Η ζωή δεν έχει Undo», συνεργάζεται με το ΙΟΑΣ και υλοποιεί σε σχολεία της Αχαΐας και της Κορινθίας το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα, «Καν’το σωστά». Το βιωματικό πρόγραμμα διδάσκει στους εφήβους τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο, με την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή.

Ακόμα, οι μαθητές δοκιμάζουν προσομοιωτές ανατροπής αυτοκινήτου και σύγκρουσης και εκτελούν ασκήσεις φορώντας γυαλιά προσομοίωσης μέθης.

Ταυτόχρονα, η Ολυμπία Οδός, μέσα από τα social media, το Olympia Odos App και το olympiaodos.gr δίνει συμβουλές για την σωστή προετοιμασία του οχήματος για ταξίδι, υπενθυμίζει τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς και ενημερώνει τους οδηγούς για την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα