ΑρχικήΕξορμήσειςΗ εξερεύνηση της φύσης είναι σημαντική για τα παιδιά
spot_img

Σχετικά άρθρα

Η εξερεύνηση της φύσης είναι σημαντική για τα παιδιά

Oι περισσότεροι από εμάς περνούσαμε άφθονο χρόνο στη φύση ως παιδιά, σκαρφαλώνοντας σε δέντρα, εξερευνώντας βράχους και ζωύφια ή ακόμα και απλώς παίζοντας παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους με φίλους. Δεν ξέραμε ότι αυτές οι διασκεδαστικές δραστηριότητες χτίζουν πραγματικά τον εγκέφαλο, το σώμα και τους χαρακτήρες μας για τη μετέπειτα ζωή.

Σήμερα, αναλυτικές  έρευνες έχει δείξει ότι η έκθεση στη φύση έχει πολυάριθμα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού σε ένα φυσικό περιβάλλον;

Το υπαίθριο παιχνίδι προάγει τη διανοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Και με το να είναι έξω και να περιβάλλονται από τη φύση, τα παιδιά βιώνουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ρέον περιβάλλον που διεγείρει όλες τις αισθήσεις.

Πνευματικά Οφέλη

Ο φυσικός κόσμος είναι ένα γιγάντιο, ανοιχτό εργαστήριο μάθησης. Τα παιδιά είναι έμφυτοι επιστήμονες και λατρεύουν να βιώνουν τα αξιοθέατα, τις μυρωδιές, τους ήχους και τις υφές του εξωτερικού χώρου. Η φύση παρέχει αμέτρητες ευκαιρίες για ανακάλυψη, δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων και εκπαίδευση STEM.

Η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν κάνοντας και να πειραματίζονται με ιδέες. Στη φύση, τα παιδιά σκέφτονται, αμφισβητούν και κάνουν υποθέσεις – αναπτύσσοντας έτσι διερευνητικά μυαλά. Είτε κρίνουν την απόσταση μεταξύ δύο βράχων πριν πηδήξουν είτε εξετάζουν πού πηγαίνουν τα έντομα το χειμώνα, τα παιδιά σκέφτονται συνεχώς όταν βρίσκονται στη φύση.

Αυτές οι εμπειρίες προσφέρουν πραγματική, αυθεντική μάθηση όπως τίποτα άλλο. Καθώς τα παιδιά ρισκάρουν, προσπαθούν και αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά, αποκτούν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης στη φύση για παιδιά:

Σκάψτε και χτίστε με το χώμα

Παρακολουθήστε τα σκουλήκια να στριφογυρίζουν στο χώμα

Κοίταξε τα σύννεφα

Πηδήξτε σε λακκούβες

Ακούστε τα πουλιά να τραγουδούν

Μυρίστε φρέσκο γρασίδι

Συλλέξτε σπόρους

Κατασκευάστε πράγματα με κλαδιά και λάσπη

Συναισθηματικά Οφέλη

Το να είσαι έξω είναι ωραίο. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να εξερευνούν, να κυκλοφορούν και να κάνουν θόρυβο — όλες οι ευχάριστες μορφές αυτοέκφρασης που συχνά περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους.

Στη φύση, τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν, να σκαρφαλώσουν, να κυλήσουν και να φωνάξουν, κάτι που χαλαρώνει και μειώνει την ένταση, το άγχος και την ανησυχία.

Επιπλέον, η φύση ενισχύει την αίσθηση της γαλήνης και συχνά αναδεικνύει χρήσιμες αντιδράσεις στα παιδιά. Πολλά ενεργητικά παιδιά επιβραδύνουν για να σκάψουν μια τρύπα στην άμμο, να δουν μια πασχαλίτσα να σέρνεται ή να περάσουν συγκεντρωμένο χρόνο παίζοντας με ένα ραβδί σε μια λακκούβα λάσπης. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η έκθεση στη φύση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και του άγχους.

Κοινωνικές παροχές

Όταν τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με νέους και διαφορετικούς συμπαίκτες. Στη φύση, τα παιδιά μπορούν να παίξουν μόνα τους ή να συνδεθούν μεταξύ τους, να μάθουν να μοιράζονται και να λύνουν προβλήματα.

Στον φυσικό κόσμο, τα παιδιά συχνά συνεργάζονται για να φτιάξουν παιχνίδια και κανόνες, επειδή δεν υπάρχουν προκαθορισμένα σύνολα οδηγιών. Όταν εξερευνούν έξω, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να μην βρίσκονται κοντά σε ενήλικες, γεγονός που τους δίνει χρόνο να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες και να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς αναστολές.

Συχνά, όταν εμπλέκονται στον φυσικό κόσμο, ακόμη και τα θορυβώδη, δραστήρια παιδιά μπορεί να επιβραδύνουν και να μάθουν να επικεντρώνονται στο να είναι ευγενικά. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να προσπαθήσουν να παρηγορήσουν έναν φίλο που φαίνεται πληγωμένος ή λυπημένος.

Φυσικά Οφέλη

Ο καθαρός αέρας του φυσικού κόσμου είναι αναζωογονητικός και προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, η οποία, με τη σειρά της, χτίζει δυνατά σώματα.

Η έκθεση στο ηλιακό φως σημαίνει ότι τα παιδιά απορροφούν βιταμίνη D, η οποία έχει πολλά θετικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο επιτρέπει επίσης σε ένα παιδί να είναι σωματικά πιο δραστήριο από το παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους, δυνητικά καίει περισσότερες θερμίδες και συμβάλλει θετικά στη συνολική φυσική κατάσταση του παιδιού.

Μερικές από αυτές τις υπαίθριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

Αναρρίχηση σε δέντρα

Κυνήγι ενός φίλου

Πέσιμο στο χώμα

Κρέμασμα και αιώρηση από δέντρα ή μπάρες

Πτώση μέσα σε λακκούβες

Και ό,τι είναι καλό για τα παιδιά είναι καλό και για τους ενήλικες. Μην φοβάστε να συμμετάσχετε. Τίποτα δεν συγκρίνεται με  το να προσπαθείς να διασχίσεις ένα ρυάκι περπατώντας από βράχο σε βράχο (ακόμα κι αν ένα sneaker βραχεί ή ένα γόνατο μελανιάσει) ή σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο ψηλότερα από αυτό που ήξερες ότι μπορούσες να σκαρφαλώσεις ως παιδί.

Η παροχή μιας λογικής ισορροπίας κινδύνου και ασφάλειας είναι δουλειά των ενηλίκων και η παροχή κάποιου επιπέδου πρόκλησης επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν νέες δεξιότητες.

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Εκτός από τα ατομικά οφέλη που αποκομίζονται από τη σύνδεση με τη φύση, υπάρχει ένα συλλογικό όφελος που μοιραζόμαστε όλοι μας. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο παίζουν έξω, δημιουργώντας μια ενότητα κοινών εμπειριών.

Τα παιδιά μας είναι μελλοντικοί διαχειριστές της γης.

Για να εξελιχθούν ως ενήλικες που θα  είναι παθιασμένοι με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του πλανήτη μας, πρέπει πρώτα να αναπτύξουν μια βαθιά αγάπη για αυτό.

Ο μόνος τρόπος για να επιτρέψετε στα παιδιά να γίνουν άνετα στη φύση είναι να ανοίξετε την πόρτα και να τα αφήσετε να εξερευνήσουν το θαύμα και το δέος του φυσικού κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα