ΑρχικήΕκπαίδευσηΑρθραΤι κάνει ο εκπαιδευτικός όταν ο μαθητής με ΔΕΠΥ δεν  προσέχει στην...
spot_img

Σχετικά άρθρα

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός όταν ο μαθητής με ΔΕΠΥ δεν  προσέχει στην τάξη 

Ετοιμάζει ένα χρονοδιάγραμμα εργασίας ημερήσιο/ εβδομαδιαίο/ μηνιαίο όπου κάθε φορά εξηγεί στον μαθητή που είναι και τι πρέπει να κάνει κάθε φορά.

 Για την διατήρηση της προσοχής, χρησιμοποιεί πολυαισθητηριακή μέθοδο διδασκαλίας εμπλέκοντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας (οπτικό, ακουστικό, κιναισθησιακό).

Του δείχνει τρόπους να χαλαρώνει (ασκήσεις χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, τεχνικές  γιόγκα … Mindfulness, Braingym…).

 

Τον αφήνει να κινείται στην τάξη δίνοντάς του ρόλους, να μοιράσει φωτοτυπίες, να δώσει κάτι στην υπόλοιπη τάξη, να σβήσει τον πίνακα, να αλλάζει το ppt σε μία παρουσίαση στον υπολογιστή, να ποτίζει τα λουλούδια της τάξης, να περνάει το καλάθι σκουπιδιών από όλα τα θρανία για να ρίχνουν τα χαρτιά οι υπόλοιποι μαθητές.

 Του δίνει την δυνατότητα να κρατάει μπαλάκια ή αντικείμενα χαλαρωτικά όση ώρα παρακολουθεί ή να κάθεται σε μεγάλη μπάλα πιλάτες ανά διαστήματα.

 Θετικός τρόπος επικοινωνίας και αποφυγή του «δεν και μην»,  για παράδειγμα « δεν του λέμε «ενοχλείς τους άλλους, σταμάτα» αλλά «παρατηρώ ότι δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις αυτή την άσκηση, σου προτείνω να σε βοηθήσω ή να κάνεις κάτι άλλο».

 Τα τεστ τα τροποποιεί σε αριθμημένες ερωτήσεις και υποερωτήσεις με μεγάλο διάστημα ανάμεσα στις γραμμές, αριθμημένες οι φωτοτυπίες για να μην χάνεται ο μαθητής, διαφοροποίηση στην εξέταση, δέχεται ο εκπαιδευτικός τον τρόπο με τον οποίο θέλει να γράψει ο μαθητής (στυλό, μολύβι, διαφορετικά χρώματα), δείχνει την ανοχή στις μουντζούρες, ακαταστασία, ορθογραφικά λάθη.

Ο εκπαιδευτικός δίνει σημασία στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα τόσο στα τεστ όσο και στις απλοποιημένες και διαφοροποιημένες ασκήσεις που βάζει στην τάξη και στο σπίτι.

 Ο εκπαιδευτικός θέτει μία σειρά προτεραιοτήτων.

 Επανάληψη κανόνων τάξης και οριοθέτησης τόσο σε σχέση με το μάθημα όσο και σε σχέση της συμπεριφοράς του με τους άλλους συμμαθητές του.

 Θέτει ο εκπαιδευτικός ωριαίο κανόνα ενεργητικής συμμετοχής: «σηκώνεις το χέρι σου μόνο 3 φορές σε μία ώρα για 3 ερωτήσεις. Δίνει στον μαθητή χρωματιστές κάρτες χαρτονιού, 1 κάρτα για κάθε ερώτηση. Δεν τιμωρεί τον μαθητή για μία συμπεριφορά που δεν μπορεί να ελέγξει ο μαθητής, αλλά του προτείνει να σηκωθεί από την καρέκλα του και να κάνει ένα γύρο στην αυλή με την συνοδεία κάποιου άλλου μαθητή».

 Βάζει ο εκπαιδευτικός σε όλα τα πόδια στις  καρέκλες της τάξης μπαλάκια τένις για να αποφεύγεται ο μεγάλος θόρυβος με το σύρσιμο.

 Κάποιες στιγμές του ημερήσιου προγράμματος ο μαθητής μπορεί να φορέσει ακουστικά για να απομονώνεται από τον θόρυβο της τάξης και να ακούει μόνο αυτά που πρέπει σε μικρότερες συχνότητες.

 Στις αξιολογήσεις των μαθημάτων παρέχει έξτρα χρόνο στον μαθητή, δυνατότητα προφορικής εξέτασης αν συνυπάρχουν δυσκολίες στον γραπτό λόγο, χρήση timer για να βλέπει ο μαθητής τον υπολειπόμενο χρόνο και να οργανώνεται καλύτερα.

 Χρησιμοποιεί όσο γίνεται περισσότερο μνημοτεχνικές για υπενθύμιση σημαντικών κανόνων ή λέξεων – κλειδιών.

 Αποφυγή τιμωριών τύπου « χάνεις το διάλειμμά σου και μένεις στην τάξη να αντιγράψεις ή κάθεσαι δύο ώρες παραπάνω για να τα μάθεις καλύτερα» αντιθέτως πρέπει να μπαίνουν ποινές που βάζουν τον μαθητή να σκεφτεί και να διεργαστεί εσωτερικά γιατί πρέπει να κάνει κάτι «Καλή προσπάθεια, ξέρω ότι είναι δύσκολο για εσένα αλλά είναι σημαντικό να μάθεις ότι υπάρχουν όρια και δεν τα ξεπερνάμε» και τον προτρέπει να διορθώσει το γραπτό του ενώ οι υπόλοιποι μαθητές κάνουν κάτι άλλο».

Bιογραφικό σημείωμα

Η Γιαννέλη Παναγιώτα είναι Δρ Ειδικής Αγωγής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Επιστήμη της Εκπαίδευσης με ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες από το Northern Illinois University, ΗΠΑ. Απόφοιτος Φιλοσοφικής, Παν/μίου Αθηνών. Εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει ως Καθηγήτρια Ελληνικών ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα στο Γαλλικό Δημοτικό της Αγίας Παρασκευής (Lycée Franco Hellénique Eugène Delacroix). Ταυτόχρονα διδάσκει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών ως ειδική παιδαγωγός στο τμήμα Λογοθεραπείας και στο Μεταπτυχιακό τμήμα Ειδικής Αγωγής. Έχει διατελέσει ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος «Κλινική πρακτική στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, διάγνωση και παρέμβαση» στο Κέντρο Δια Bίου Μάθησης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Υπήρξε μέλος συγγραφικής ομάδας στο ΚΕΔΑ (Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής, Παν/μιο Αθηνών) που συνεργαζόταν στο πρόγραμμα για τους αλλοδαπούς νεοεισερχόμενους μαθητές στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολλαπλά συνέδρια (ελληνικά και διεθνή), βιωματικά  σεμινάρια και ημερίδες απευθυνόμενα σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, με θέμα την ανίχνευση και αποκατάσταση Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, την Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική, τις δυσκολίες συμπεριφοράς, κ.ά.

Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε έγκριτα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην διγλωσσία, εκμάθηση και κατάκτηση πρώτης και δεύτερης γλώσσας, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση Μαθησιακών Δυσκολιών, Διγλωσσία και γλωσσικές διαταραχές, σχολική ετοιμότητα, φωνολογική ενημερότητα, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, διαφοροποιημένη παιδαγωγική στις τάξεις της Α’βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης. Είναι  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας. Υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος στο πρόγραμμα «Νέες Τεχνολογίες στην Ειδική Αγωγή». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα