Ιφιγένεια Μπουρίκα, Δασκάλα ifi.bourika@gmail.com
1ο Βήμα: Το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέξαμε (Panina και Vavilova, 2008), για την ανάπτυξη ενός σχεδίου μαθήματος στο πεδίο «Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά», είναι κατάλληλο για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών μας;
2ο Βήμα: Το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέξαμε, για την ανάπτυξη ενός σχεδίου μαθήματος στο πεδίο «Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά», μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός τίτλου για το εργαστήριο δεξιοτήτων που σχεδιάζουμε;
3ο Βήμα: Το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέξαμε, για την ανάπτυξη ενός σχεδίου μαθήματος στο πεδίο «Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά», μπορεί να υποστηρίξει τη διαμόρφωση σαφών και εφικτών στην υλοποίησή τους μαθησιακών στόχων (Kutbiddinova, 2014) και (Kutbiddinova et.al., 2016);
- à 3 ώρες ανά εβδομάδα, Γ’, Δ’ Δημοτικού à 2 ώρες ανά εβδομάδα, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου à 1 ώρα ανά εβδομάδα και κάθε Εργαστήριο Δεξιοτήτων να διαρκεί 7 εβδομάδες)
- V.α:να καλύπτουν όλα τα στυλ μάθησης των μαθητών μας(Πόλκας, κ.α. 2005)
- V.β: να καλλιεργούν τις ήπιες δεξιότητες (softskills) 4C’s του 21ου αιώνα (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία) (ΙΕΠ, 2019)
5ο Βήμα: Για το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέξαμε, για την ανάπτυξη ενός σχεδίου μαθήματος στο πεδίο «Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά», μπορούν να διαμορφωθούν Φύλλα Εργασίας (Tate, 2019);
- V.α: να μπορούν να συμπληρωθούν από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι μαθητές μας
- V.β: να υλοποιούν τους μαθησιακούς στόχους που έχουμε σχεδιάσει
- V.γ: να αποτελούν (μετά από τη συμπλήρωσή τους από τους μαθητές) τεκμήριο για τον προσδιορισμό του ποσοστού επίτευξης των μαθησιακών στόχων του εργαστηρίου(Kolb και Fry, 1975)
- V.δ: να μπορούν να αρχειοθετηθούν (μετά από τη συμπλήρωσή τους από τους μαθητές) στον Φάκελο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της τάξης
6ο Βήμα: Για το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέξαμε, για την ανάπτυξη ενός σχεδίου μαθήματος στο πεδίο «Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά», μπορούν να διαμορφωθούν Φύλλα Αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό;
- VΙ.α:να μπορούν να συμπληρωθούν εύκολα και γρήγορα από τους μαθητές και από τον εκπαιδευτικό
- VΙ.β: να αποτελούν (μετά από τη συμπλήρωσή τους) τεκμήριο για τον προσδιορισμό του ποσοστού επίτευξης των μαθησιακών στόχων του εργαστηρίου, σε συνδυασμό με τα συμπληρωμένα Φύλλα Εργασίας των μαθητών(Kolb, 1984)
- VΙ. γ: να περιέχουν πληροφορίες ανατροφοδότησης για τον αναστοχασμό του εκπαιδευτικού με σκοπό τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας
- VΙ.δ: να μπορούν να αρχειοθετηθούν (μετά από τη συμπλήρωσή τους από τους μαθητές και από τον εκπαιδευτικό) στον Φάκελο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της τάξης

Σχήμα 1. Ταυτότητα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 2. Μαθησιακοί Στόχοι, Λέξεις Κλειδιά, Εξοπλισμός και Σύνδεσμοι του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 3. Περιγραφή της Μεθόδου Υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 4. Φύλλο Εργασίας με πληροφορίες που θα παρουσιαστούν στους μαθητές για την υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 5. Φύλλο Εργασίας με κείμενα που θα κόψουν οι μαθητές για να τα κολλήσουν στο επόμενο Φύλλο Εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 6. Φύλλο Εργασίας με κείμενα που θα κόψουν οι μαθητές για να τα κολλήσουν στο επόμενο Φύλλο Εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 7. Φύλλο Εργασίας με κείμενα που θα κόψουν οι μαθητές για να τα κολλήσουν στο επόμενο Φύλλο Εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 8. Φύλλο Εργασίας με κείμενα που θα κόψουν οι μαθητές για να τα κολλήσουν στο επόμενο Φύλλο Εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»

Σχήμα 9. Φύλλο Εργασίας με κείμενα που θα κόψουν οι μαθητές για να τα κολλήσουν στο επόμενο Φύλλο Εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης της 1ης Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας για το Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Εκδρομή στο δάσος»
Βιβλιογραφία
- , (1984). Experiential leaning. Prentice-Hall, New Jersey.
- (1975). Toward an applied theory of experiential learning. In: Cooper C, ed. Theories of Group Process. John Wiley, London.
- (2016). “The Use of Interactive Methods in the Educational Process of the Higher Education Institution”, International Journal of Environmental & Science Education, 11(14) 6557-6572.
- (2014). Methods of active social-psychological training: study guide. Yuzhno-Sakhalinsk: SakhSU.
- L.N., (2008). Modern methods of activation of training. Moscow: Academy.
- (2019).100 Brain-Friendly Lessons for Unforgettable Teaching and Learning (K-8). SAGE Publications
http://www.iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs
http://www.epea.gr/content/content/files/COGNITIVE%20STYLE%20LEARNING.pdf